Jak przenieść klona WordPress do strony produkcyjnej

Klonowanie stron, to bardzo przydatna funkcjonalność dostępna na hostingu WordPress poczynając od planu WPLite. Dzięki klonowaniu możesz szybko utworzyć niezależną kopię swojej strony, na której spokojnie eksperymentujesz, np. testujesz wtyczki które planujesz wdrożyć. W efekcie nawet jeśli Twoje działania poskutkują błędami, to na stronie produkcyjnej nic złego się nie wydarzy 🙂

Z kolei gdy wszystko pójdzie dobrze wówczas nie ma sensu wprowadzania tego co zrobiłeś na klonie raz jeszcze w wersji produkcyjnej. To strata czasu. Możesz go zaoszczędzić automatycznie przerzucając wersję klona na produkcję.

Przenoszenie klona na produkcję #

Wcześniej utworzyliśmy klona (zajrzyj do instrukcji), a potem pracując na klonie przygotowaliśmy inną wersję naszej strony:

przenoszenie klona 01

Patrząc na obrazek powyżej widzimy najpierw klona (klon.aloj.pl), a pod nim wersję produkcyjną na której odbywa się bieżący ruch, zakupy itd. Naszym zadaniem jest przerzucić to co zrobiliśmy na klonie do wersji produkcyjnej. Trzeba to zrobić ręcznie? Na szczęście nie ma takiej potrzeby 🙂

Uruchomienie procedury przenoszenia #

Na karcie klona kliknij w link “Skopiuj dane“:

kopiowanie danych

Konfiguracja kopiowania #

Pojawi się okno z ustawieniami związanymi z przeniesieniem klona na wersję produkcyjną:

ustawienia kopiowania
  1. Źródłem jest nasz klon (klon.aloj.pl)
  2. Miejscem docelowym (wybierasz z listy) jest w tym przykładzie strona produkcyjna (aloj.pl)
  3. Dane do skopiowania pozwalają zdecydować, co chcesz kopiować. Czy mają to być same pliki, sama baza danych lub jedno i drugie. Domyśle ustawienie jak powyżej skopiuje pliki zastępując stare nowymi oraz bazę danych. Dodatkowa opcja “Usuń brakujące pliki” sprawi, że w miejscu docelowym pliki, których nie ma na klonie (usunąłeś je w trakcie prac) zostaną usunięte. Spowoduje to lepsze zarządzanie przestrzenią.
  4. Tabele baz danych. Ważne miejsce ponieważ treści i wszelka konfiguracja WordPressa w tym jego komponentów znajduje się w bazie danych.
    W tym miejscu możesz zdecydować co chcesz przenosić z klona, a co nie. Domyślnie jak widzisz będą przenoszone wszystkie tabele, ale z wyjątkami. Wykluczone są tabele postmeta, posts, usermeta i users. W praktyce oznacza to, że nie zostaną przeniesione treści opublikowane na klonie i nie zostaną przeniesieni użytkownicy. Pytanie czy te domyśle ustawienia zostawić tak jak są?
    Jeśli na klonie strony modyfikowałeś tylko wtyczki (jedną usunąłeś, inną dodałeś), zmieniłeś ich konfiguracje, zmieniłeś motyw i/lub również jego konfigurację. Wówczas faktycznie możesz pominąć te tabele.
    Jednak gdy na klonie wprowadziłeś zmiany w treściach, np. zmieniłeś/dodałeś artykuły, strony, zmieniłeś szablony w elementarze, itd, itp… wówczas trzeba odznaczyć opcję wykluczenia i skopiować faktycznie wszystko.

    Poza tymi opcjami jest także możliwość selektywnego wybierania tabel do skopiowania, a więc masz całkowitą kontrolę nad tym, które tabele bazy będą kopiowanie – jest to opcja dla bardziej zaawansowanych użytkowników.
  5. Na koniec został punkt przywracania. Jeśli coś by się stało niedobrego po migracji, wówczas szybko można odtworzyć stronę korzystając z punktu przywracania wykonanego w procesie kopiowania strony.

Ostatecznie zatwierdź przyciskiem konfigurację i poczekaj na zakończenie kopiowania.

Co dalej? #

Gdy zobaczysz potwierdzenie zakończenia procesu z informacją, że wszystkie etapy przebiegły pomyślnie:

przywracanie

pozostaje sprawdzić jak teraz funkcjonuje strona produkcyjna, żeby mieć pewność że wszystko działa jak na klonie.

Nasz wstępny widok karty klona i produkcji będzie teraz wyglądał tak jak poniżej. Jeśli jesteś niecierpliwy wykorzystaj przycisk ręcznego odświeżenia informacji o instalacji WP. Poniżej zaznaczona ikonka odświeżenia danych.

przywracanie end

Widzimy teraz, że obie strony wyglądają już identycznie i identycznie powinny działać 🙂 Przenoszenie zakończone!

Ważne! #

Wspominałem o tym na stronie z instrukcją Tworzenia klona, ale powtórzę raz jeszcze:

Gdy klon spełnił już swoje zadanie, może odejść! Usuń go żeby nie ryzykować. Dlaczego? Klony zazwyczaj są traktowane po macoszemu. Zostawiamy je i nic z nimi nie robimy. Nie aktualizujemy na nim WordPressa i jego komponentów, bo to przecież poligon, a nie nasza strona w produkcji. W efekcie tak pozosytawiony klon może być poważnym zagrożeniem dla Ciebie i innych. Dlatego usuń go po wykonaniu zadania, bo przecież gdy przyjdzie chęć ponownej pracy z klonem, możesz go szybko ponownie utworzyć.